MENUOpen menu Een tafel reserveren ORDER

De Parool recensie waar we trots op zijn.

Dit is de Parool recensie door Hiske Versprille van toen we net geopend waren. We zijn al een stuk en jaren verder en inmiddels verder verbeterd met biologisch vlees, veel biologische/organic producten zoals wijn en ingrediënten.Ook hebben we een tweede vestiging aan de Heemstedestraat 27 in Amsterdam Zuid. 

Onze kaart is verder uitgebreid en we organiseren leuke evenementen om vrolijkheid te brengen voor de buurt en gasten van verre in deze soms verwarrende tijden. Uiteindelijk moeten we het samen doen.

Heeft u tips of een leuk idee voor ons? Heeft u een verzoek om ons beter te maken? Mist u een gerecht van uw verre vakantie naar Thailand of Laos wat niet op onze kaart staat? Vraag het ons, we maken u graag blij. En ja, soms maken we fouten, of smaakt iets net anders. Alles wat we maken is huis gemaakt. Door verschillende koks, en met soms wisselende ingrediënten. Door seizoensinvloed, of door covid gedoe met transport of wat dan ook. We streven er echter naar om u en uw buik blij te maken. Daar kunt u altijd op vertrouwen. 

Team Boi Boi

het parool

Boi Boi (8)

Boi Boi is een prima en gezellig Thais restaurant, een concept van reclamejongens. Dat laatste proef je er niet zo aan af.

Hiske Versprille 8 oktober 2016, 07:00

1240
Het interieur van Boi Boi BEELD DINGENA MOL

We kregen nog even respijt, maar met de natregenteller op vier en een tuimelende temperatuur moeten we zoetjesaan onder ogen zien dat de zomer van ’16 voorbij is. Waar de rookworst- en speculaasgiganten dan onmiddellijk hun kans schoon zien, vind ik altijd dat er ter verzachting van dit leed weinig anders opzit dan vissaus en galanga, limoen en gember, pepers en koriander.

Boi Boi, in een hoekpandje op de Dappermarkt, ziet er weloverwogen hip uit. Op de ramen en vloer staan een kwaaie aap en allerlei cryptische spreuken geschilderd. Uit de boxen klinkt aanstekelijke retropop, de website verhaalt nogal uitgebreid over hoe belangrijk ze het vinden contact te hebben met de buurt, en dat het er allemaal nogal verhuld slick en doordacht uitziet komt doordat het dat ook is: het restaurant komt uit de koker van een reclamebureau of, zoals dat tegenwoordig heet, een ‘bureau voor social and digital creatives’.

Authentiek Isaan

Ik word altijd een beetje recalcitrant als ik het idee heb dat me wordt wijsgemaakt dat ik iets authentieks zit te doen terwijl ik eigenlijk midden in het mild-ironische concept van iemand met een baard zit, maar het moet ­gezegd: Boi Boi is een heel leuke zaak.

Het doet me een klein beetje denken aan de ook lichthippe, gezellige Pok Pok-restaurants die je in diverse Amerikaanse steden vindt – het prachtige kookboek Pok Pok is trouwens een aanrader voor wie thuis Thais aan de slag wil.

De Laotiaanse chef van Boi Boi komt van Bird op de Zeedijk en kookt, zo wil de website, ‘authentiek Isaan’ – Noordoost-Thais dus. Op het menu staan inderdaad ­noordelijke klassiekers als larb (vleessalade) en som tam (papajasalade), maar verder zien we niet veel anders dan in meer generiek Thaise restaurants: een Massaman en een Phaenang curry zijn bijvoorbeeld juist uitgesproken Zuid-Thais. Nou ja.

De Boi Boi-mix van verschillende voorgerechten is een smakelijk koopje, en wat meteen opvalt is de enorme zorg waarmee de gefrituurde snacks zijn bereid: het viskoekje is supersappig en aromatisch, de garnaal in filo is nog mooi glazig van binnen, de loempia is uit de kunst. Ook de monkey balls, van gekruid kip­gehakt met rijstebloem, en het kipsateetje zijn prima.

Bij dat laatste zit fantastische pindasaus die is opgefrist met limoenblad en veel tamarinde. De aromatisch-zure pulp van die vrucht wordt in Noord-Thailand vaak gebruikt waar ze in het zuiden limoen zouden gebruiken. Alleen de dipsaus, een soort plakkerige chililijm met biet, valt tegen: mierzoet waar wij liever een frisse nam prik hadden gezien.

‘Beste van Amsterdam’

De Tom Yum is een perfect geurige en verkwikkende soep, vol galanga en limoenblad en sappige kip en oesterzwam. De Som Tam, is ook lekker pikant, zuur, zout en zoet. Groene, onrijpe papaya doet qua structuur en smaak veel meer denken aan iets als koolrabi dan aan tropisch fruit, en de truc is met een vijzel de papayaslierten licht te kneuzen, zodat de dressing van vissaus en limoen erin trekt zonder dat die knapperige structuur verloren gaat. Er zitten ook pinda’s, kouseband en wortel in de salade.

De dagschotel van een tientje is een rode curry met garnalen, en die is keihard in orde, met precies de juiste hoeveelheid hitte en veel groenten als de Thaise doperwtgrote aubergines en bamboescheuten. De Pad Thai, het iconische gerecht van linguine-achtige noedels met tamarindesaus, palmsuiker, ei en pinda’s, wordt op het menu aangekondigd als de beste van Amsterdam, maar valt vreselijk tegen.

Best
Het samengestelde voorgerecht van gefrituurde snacks is heerlijk en met superveel zorg bereid

Minder
De Pad Thai (‘Best in Amsterdam’) valt vreselijk tegen door plakkerige, moezige noedels en lekkend vlees

Opvallend
De Laotiaanse chef van Boi Boi werkte lange tijd bij Bird op de Zeedijk. Het restaurant werd bedacht door een reclame­bureau

De noedels zijn – waarschijnlijk doordat er meer porties tegelijkertijd in de wok zijn gegaan – als een kleverige en tegelijkertijd moezige bal aan elkaar geplakt, en het rundvlees (je eet Pad Thai meestal met garnalen, maar die hadden we ook al bij de dagschotel) is op een onplezierige manier leeggelopen.

We zijn zeer onder de indruk van beide desserts: er is sticky rice met fantastische ataulfo-mango – dat zijn die kostbare, vaak wat scharrig ogende vruchten – geel, wat gerimpeld en met een puntje. De plakrijst is gemengd met wilde rijst, die het dessert een notige toets geeft. Ook de lauwwarme pandan-kokospuddinkjes met mais zijn heel erg goed. Dat fantastisch aromatische, zachte-droppige smaakje van pandan sluit prachtig aan bij de ietsje hartige mais.

Niets zo goed voor een aangenaam binnenklimaat als goed Thais eten. Of zoals reclamejongens plachten te zeggen toen ze nog gewoon reclamejongens heetten: het verzorgt zonder te verzwaren, van de wortel tot in de puntjes.

Boi Boi
Dapperstraat 12
1093 BV Amsterdam

opening days:
17:00-22:00

020 2339499
www.boiboi.nl