MENUOpen menu Een tafel reserveren ORDER

Some like it hot. Hou je van heet?

Some like it hot

Sinds we in 2015 bezig zijn om authentieke Thaise maaltijden te serveren aan onze gasten is 1 vraag nog nooit verdwenen.

“Hoe heet is dit gerecht?”

Dat kan betekenen, dat de gast niet van heet eten houdt en een milder gerecht wenst. Het kan ook betekenen dat men graag hete gerechten wil proberen. De vraag is dan meestal “of het niet te heet is, want ik kan wel tegen heet eten, maar niet te heet.”

De andere categorie zijn de Aziaten, of meestal Thaise gasten die echt Thais eten willen en niet een afgezwakte variant die vaak wordt voorgeschoteld in het Westen. Aangepast aan de lokale smaakpapillen die meer gewend zijn aan zout en zout en minder aan pittig of gefermenteerd.

Wel bij Boi Boi maken we eigenlijk echt het eten zo echt mogelijk. Als je zoet/zoute varianten wil, dan kan je beter potjes en zakjes halen bij de appie of een wat minder stoere tent zoeken. Wel geven we altijd de optie om te downgraden. 3 sterren is redelijk Thais pittig, maar 2 en 1 ster kan ook. Sommige vinden 1 ster dan nog pittig, anderen menen dan toch dat de 3 sterren optie beter zou zijn geweest.

Smaak is persoonlijk, dat kan je niet generaliseren. Het is ook cultureel bepaald en het is persoonlijk bepaald. De schrijver van dit artikel krijgt sneller een paarse tong dan zijn vrienden of een warm gevoel in de buik. Dus genetisch zal ook vast meespelen.

Om jullie op weg te helpen met heet eten, hebben we een opsomming gemaakt van de wat pittigere gerechten. Because some like it hot. Do you?

Papaya salade

We combineren o.a. Papaya, wortel, pepers, knoflook en meer kruiden. Met de vijzel wordt alles fijn gestampt. Kies uit 1,2,of 3 sterren pittig.

Combineer met gekookte rijst en een fris biertje. Bijvoorbeeld een Asahi als je het echt vegan wil houden. Als mensen uit zijn geweest en lekker hebben gedronken, dan word je de volgende dag wakker. De echte Thai neemt dan als ontbijt reeds een pittige papaya salade om goed wakker te worden. Het is dus een oppepper en daarom pittig. Je voelt je weer levend.

tomyum

Tom Yum soep

De Tom Kha kent iedereen wel. De Thaise mild pittige kokosmelksoep. De Tom Yum lijkt meer op een bouillon achtige soep. Alleen dan een paar graden pittiger. De soep is pittig omdat er Laos wortels met serre en sambal gemaakt van droge chilli pepers en verse pepers in zitten. De soep kan vegetarisch of door de Thai meestal met kip of garnalen genuttigd worden.

panang curry2

Panaeng curry

Dit is een milde curry. Maar wie gewend is elke dag macaroni met kaas te eten, is het nog steeds wat pittig. Er zit geen bamboe in deze curry. Als je geen echt pittige curry wil neem je de Panaeng of de Massaman curry.

redcurry

Rode curry

Deze curry is gemaakt van droge pepers gestampt met Laos wortels, limoengras en citroenblad. Bij Boi Boi is de variant met kip een van de bestsellers. Waarom niet de rode curry proberen met een glas rode wijn?

greencurry

Groene curry

Groene verse pepers worden hiervoor gebruikt. Dit zijn de scherpste pepers. Ook groene paprika wordt verwerkt en dezelfde kruiden als bij de rode curry. Sommigen twijfelen of de rode of de groene curry pittiger is. De smaak is gewoon net iets anders. Deze curry werkt ook geweldig met garnalen. Door de seizoensgroenten die wij toevoegen zijn de curries van Boi Boi altijd goed te doen als vegetarische optie ook. Singha of Chang erbij en je voelt de zon vanzelf in je gezicht.

basil

Thai Basil dish

Dit is een typische dish uit Thailand. Waarbij de smaakvolle basilicum uit Thailand verwerkt wordt. Het vlees is gehakt. Dit gerecht staat of valt met de versheid van de peper die verwerkt wordt. Hoe verser hoe beter. On top doe je normaal eenĀ  gebakken ei, dat heet Khai dao, voor een kleine meerprijs. Super lekker met een IJ biertje, om toch nog wat Amsterdams te hebben.